Hoppa till sidans innehåll

Byttorpshistoria


Så började det och sedan dess har det bara fortsatt

I slutet på 40-talet expanderade stasdelen Byttorp genom byggnationen på Övre Byttorp, vilket utmynnade i att många ungdomar flyttade in.

Eftersom det inte fanns någon idrottsförening på Byttorp med ungdomsverksamhet beslutade tvillingarna Lars och Anders Hedihn, som nyss flyttat till Byttorp från Park-staden, tillsammans med mig att vi skulle kalla till möte för att bilda en förening. Vårt upprop utmynnade i att ett 20-tal pojkar i åldern 9-13 år hade kommit till mötes-platsen utanför Västergårdens obebodda boningshus. En Av de mest engagerade som kommit till mötet var 9-årige Olle Johansson. Efter det att vi redogjort för vårt ärende beslöts enhälligt om bildande av Byttorps Idrottsförening. En styresle utsågs direkt och det rätt naturligt att en av de äldsta, 13-årigen som inom kort skulle bli 14 år, Bo-Lennart Jonasson, blev vald till ordförande, till sekreterare utsågs Rune Ohlsson, men redan till nästa styrelsemöte tackade Rune för sig och istället valdes Lars Hedihn. och som kassör valdes Anders Hedihn. Några stadgar fick vi inte förrän 1951 då vi ansökte om medlemskap i Riksidrottsförbundet.

Vid mötet den 23 april 1949, då föreningen bildades, beslöt vi om en medlemsavgift av 1 kr. 26 medlemmar löste årskort första året. Vi beslöt dessutom att vi skulle göra en insamling bland byttorpsborna, varvid mötet ajournerades en timma, då jag cyklade hem och skrev ut listor. Denna insamling om jag inte minns fel inbringade 600 kronor. Första verksamhetsåret uppgick kostnaderna till 1.294 kr jämfört med idag - 50 år senare - över 2 miljoner.

(ursprungligen publicerat 2003-03-11 23:26)

Uppdaterad: 25 SEP 2015 07:49 Skribent: Hans Lindahl

Bildresultat för logga facebook

Bildresultat för logga instagram 

_______________________

 ICA Byttorp - en bra närbutik 

________________________

________________________

_________________________

 

___________________________

         

 

____________________________

 

 

 ____________________________

 

 

Postadress:
Byttorps IF
Byttorps IP, Box 22201
50114 Borås

Kontakt:
Tel: 033416564
E-post: This is a mailto link

Se all info